- today
Na wstępie warto zaznaczyć, że istnieje kilka norm, które określają wielkość oraz kształt gwintów. Różnice, na które pozwalają sprawiają, że dla przykładu nakrętka, której gwint odpowiada normie X, nie jest kompatybilna z gwintem na butelce wykonanym według normy Y.
Podstawową różnicą, w różnych normach, jest kąt nachylenia zwoju. Nawet subtelna różnica w wartości tego parametru skutkuje znaczącymi w kształtach gwintów.
Obecnie najpopularniejszą normą jest GPI/SPI. Ze względów praktycznych duża część producentów, właśnie na niej, opiera produkcję.
Wykończenia nakrętek oraz szyjek butelek
Wykończenie szyjki na butelce, utrzymuje nakrętkę lub zamknięcie dzięki określonej długości zwojów stanowiących gwint. Zarówno butelka jak i nakrętka muszą mieć dopasowane wykończenia.
I tak na przykład butelka o wymiarach gwintu 24/400 jest kompatybilna tylko z zamknięciem w tym samym rozmiarze.
Wielkość gwintu jest wyrażona dwiema wartościami. Pierwsza liczba odnosi się do średnicy (w milimetrach) mierzonej na wewnętrznej stronie otworu nakrętki lub na zewnątrz zwojów stanowiących gwint butelki. Druga zaś odnosi się do długości gwintu czy też ilości zwojów, które go tworzą.
Trzeba mieć na uwadze to, że producenci zamknięć nie zawsze opierają swoją produkcję na tych samych normach. Stąd za zasadne uważa się zakup butelek po sprawdzeniu ich kompatybilności z interesującymi nas nakrętkami.
W naszym sklepie znajdą je Państwo w zakładce PASUJĄCE przypisanej do konkretnych produktów.
Standardowe pomiary określające wielkość gwintu
- Wymiar "A" - zewnętrzna średnica zwojów. Zakres tolerancji wymiaru "A" określa dopasowanie między butelką a zamknięciem.
- Wymiar "B" - zewnętrzna średnica szyjki butelki. Różnica między wymiarami "B" i "A" podzielonymi przez dwa określa głębokość gwintu.
- Wymiar "C" - wewnętrzna średnica szyjki butelki. Minimum dla wymiaru "C", to średnica wewnętrzna umożliwiający napełnienie produktem naszego opakowania/butelki.
Niektóre zamknięcia (dla przykładu korki czy też zamknięcia na tzw. wcisk) wymagają stałej kontroli wymiaru "C" celem dokładnego dopasowania zamknięcia do butelki.
- Wymiar "D" - mierzony od górnej krawędzi butelki do górnej krawędzi pierwszego zwoju. Wymiar "D" jest kluczowym, a przy tym decydującym o orientacji zamknięcia na butelce, a także ilości zwojów gwintu między butelką a nasadką, zaangażowanych w celu uzyskania optymalnego zamknięcia opakowania.
- Wymiar "E" - wysokość wykończenia szyjki butelki. Mierzona od jej wierzchołka do punktu,
w którym średnica "A", przeciągnięta w dół, przecina ramię.
Popularne wykończenia szyjek butelek (GPI/SPI)
Określenie wymiaru gwintu
Pomiary nakrętki / Pomiary gwintu
Średnicę nakrętki, określamy mierząc odległość od jednej strony jej wewnętrznej ściany do przeciwnej (wymiar „F”).
Średnicę gwintu butelki, stanowi odległość pomiędzy najbardziej zewnętrznymi zwojami gwintu. Wynikowy pomiar w milimetrach będzie stanowić wymiar "A".
Następnie sprawdzamy, ile razy zwoje mijają się wzajemnie. Taki zabieg wystarczy, aby określić wysokość gwintu.
Dla przykładu: wymiar "A" określony na 24 mm z 1 i pół nawrotu zwoju oznacza, że mamy do czynienia z gwintem 24/410.